Økonomisk Hjælp

Spørgsmål: angst og depression
Jeg skrev til jer for nyligt ang. min kæreste. Jeg fik svar tilbage om at han skulle søge proffesionel hjælp. Vi har været hos lægen og han har fået Cepralex mod depression og angst. Lægen synes han skal have psykologhjælp, men da vi ikke har råd ville jeg gerne vide om man kan søge om støtte og i så fald hvor? Desuden ville jeg gerne vide hvad der afgør om det er en psykiater eller en psykolog man skal til? Kan lægen henvise til en psykiater hvis det er nødvendigt. Ellers tusind tak for jeres indsats. Det hjælper virkelig når tingene hober sig op.

Svar: Kære spørger.
Man kan søge hjælp i kommunens socialforvaltning til hel eller delvis betaling, men kommunen har ikke pligt til det, så det kommer an på et skøn. Kommunen vil nok under alle omstændigheder bede om indsigt i jeres økonomi for at vurdere det økonomiske behov. I nogle kommuner er det også godt, hvis man har en anbefaling med fra lægen - herunder lægens vurdering af, hvorfor det skal være psykolog. Jeg kender jo ikke jeres læges begrundelse, men det kunne være, at lægen jo selv har klaret den medicinske behandling, og at han derfor finder, at der nu skal suppleres med mere intensiv psykoterapi - f.eks. kognitiv terapi - som psykologer som regel har bedre tid til. Men jeres læge kan evt. også henvise til psykiater, hvis han skønner, at det er nødvendigt.

Held og lykke.

Med venlig hilsen
Lennart Holm klinikchef, cand.psych.


Spørgsmål: Økonomisk Støtte
Jeg har i snart 2år forsøgt at få Svendborg kommune til at hjælpe mig økonomisk til at få behandling af min depression, kommunen mener ikke der er grundlag nok for hjælp, jeg har speciferet læge journal og en udtalelse fra psykoterapeut Susanne Ploug. Hvad skal jeg gør for at få min hjælp har snart gået med min depression i 2 år.

Svar: Kære brevskriver.
Tak for dit brev. Jeg går ud fra, at du har fået et skriftligt afslag fra kommunen, og at der i dette står, hvordan du kan anke afgørelsen. Det er nok din eneste mulighed ift. kommunen. Du kan også tale med din læge og høre, om han/hun kan henvise dig til distriktspsykiatrien, her er behandlingen jo gratis.

Ellers vil jeg råde dig til at kontakte fx. Sind og/eller Depressionsforeningen for at høre, hvilke tilbud de i øvrigt kender til i dit lokalområde. De fleste Sind afdelinger har psykolog ansat, som kan give nogle samtaler gratis. Sind/Fyns Amtskreds har tlf. rådgivning dagligt ml. 19-23 på tlf. 66 12 39 90. Depressionsforeningen har også flere lokalafdelinger på Fyn, og flere steder en slags selvhjælpsgrupper, der kan være til stor støtte. Tlf. dgl. 33 12 47 27. Depressionslinien dgl. ml. 19-21 tlf. 33 12 47 74.

Med venlig hilsen
Helle Busck, socialrådgiver


Spørgsmål: Økonomisk hjælp
Jeg er i den situation at jeg er sygemeldt på kontanthjælp (under 25 år) og pt. får psykolog samtaler betalt af kommunen, men til september overgår jeg til psykiatrien. Grundet af at jeg er under 25 får jeg den lave udeboende sats, og har få penge at gøre med pr. mdr. Mit spørgsmål er om der er noget som kan bedre min økonomi, når jeg er langtidssygemeldt? (evt søge om en højere sats for en periode?) - da kontanthjælpen jo ikke er tiltænkt til sygemeldte. Eller er min eneste mulighed kontanthjælpen, som jeg får den nu? Der er ikke udsigt til raskmelding foreløbig.

Svar: Kære Brevskriver.
Tak for dit brev. Det er rigtigt, at kontanthjælpen ikke er tiltænkt personer, der er sygemeldt i årevis. Der bør løbende foregå en dialog om behandling eller andet, der kan føre til bedring med henblik på enten at komme i gang med revalidering/arbejdsprøvning eller at søge pension. Såvel ydelserne ved revalidering som pension er væsentligt højere. Nu lyder det som om, du er i gang med behandling, og jeg kan håbe for dig, at du får det bedre. Indtil da må du nok affinde dig med kontanthjælpen, man kan ikke for en periode søge højere sats. Den stiger først, når du runder 25 år.

Du kan søge hjælp til (u)forudsete enkeltudgifter iht. Lov om aktiv socialpolitik § 81, hvis udgiften skønnes rimelig, og hvis man ikke skønner, du selv har mulighed for at betale. Du kan også søge tilskud til tandbehandling, medicin eller anden sygebehandling efter samme kriterier som ovenfor nævnt. (§ 82)

Med venlig hilsen
Helle Busck, socialrådgiver


Spørgsmål: Hjælp - til psykolog
Jeg har for nogle år siden fået konstateret, at jeg har en depression og meget lavt selvværd og for nogle år siden været i behandling hos psykolog (selvbetaling)og efterfølgende taget lykkepiller. Jeg har nu igen en meget dårlig periode, hvor jeg slet ikke kan få mit liv til at hænge sammen, jeg græder hver dag og ryster og har ikke lyst til livet længere, jeg er også blevet fyret fra mit arbejde. Jeg har været ved min læge flere gange og han har ordineret bromam 3 mg og nimadom 10 mg.

Jeg vil så gerne begynde hos en psykolog, for det hjalp mig sidst, men da jeg er arbejdsløs og kun lige kan betale mine regninger, har jeg slet ikke råd til selv at betale en psykolog. Er der slet ikke nogen mulighed for at få økonomisk hjælp. Jeg føler at det gør mere og mere den gale vej og jeg overvejer tit bare at spise alle pillerne for at komme væk fra det hele. Min læge vil ikke hjælpe

Svar: Kære brevskriver
Tak for dit brev. Jeg går ud fra, at du allerede har spurgt din læge, om han vil henvise dig til psykolog, men at han har afvist det. Havde han henvist dig iht. sygesikringsloven, ville det heller ikke have medført, at psykologhjælpen blev gratis, men dog væsentlig billigere. De fleste lokale Sindafdelinger har tilbud om i hvert fald 5 gratis samtaler med en psykolog, så her ville du kunne henvende dig.

Men jeg kan ikke lade være med at læse yderligere af dit brev, at det måske også kunne være en god ide for dig at tale med nogen om din arbejdssituation. Hvilke nye muligheder kunne der være for dig med dine nuværende arbejdsmarkedserfaringer for at "komme på banen igen". Måske inden for et andet felt, og måske med noget kursus el.a. forinden, hvor du fik støtte til at finde dine ben igen. Mange kommuner har sådanne kurser for arbejdsløse/på sygedagpenge. For at tale med nogen om hvordan du kan gribe fat i tingene, og i hvilken rækkefølge, kan du også benytte dig af tilbud om telefonrådgivning, fx Sindlinien tlf. 35 36 26 00 dgl. ml 16.00-24.00 Depressionslinien tlf. 33 12 47 74 tlf. dgl. 19-22 (-lør) og Psykiatrifonden tlf 39 25 25 25 man-fre ml. 11-23 samt lør-søn ml. 11-19.

Med venlig hilsen
Helle Busck, socialrådgiver


Spørgsmål: Psykologhjælp
Hej Jeg vil gerne vide, om man kan få økonomisk hjælp til at komme til psykolog. Jeg er på sygedagpenge, og har ikke mulighed for at låne penge til det. Hilsen hornshj

Svar: Kære Hornshj.
Tak for dit brev. Ja det er dyrt at gå til psykolog hvis man ikke har penge til det. Jeg vil anbefale dig at du taler med din praktiserende læge om dit problem. Lægen kan give dig råd og vejledning om hvordan du skal forhold dig vedr. psykologbehandling. Lægen kan ud fra jeres samtale vurdere hvad du har brug for og henvise dig til følgende. Lægen kan vurdere om en psykiater vil være den bedste.behandling. En psykiater er gratis og din læge kan henvise dig. Vurdere lægen at du har brug for en psykolog p.g.a at du har været udsat for feks. røveri-, volds-og voldtægt trafik- og ulykkeofre ramt af alvorlig invaliderende sygdom dødsfald eller har forsøgt selvmord.

Kan lægen i henhold til sygesikringen henvise til behandling hos en psykolog i op til 12 konsultationer. Psykologen skal have et yder nr. dvs. en aftalen med sygesikringen. Du vil have en egen betaling på 236 kr. pr konsultation i 2002 priser. ( jeg er ikke klar over om det er steget). Du kan også ansøge om økonomisk støtte til psykolog behandling via din sagsbehandler i din kommune. Kommunen skal og vil altid først undersøge om den pågældende behandling kan ydes af det offentlige behandlingstilbud. Det vil sige hvor behandlingen er gratis( feks. hos en psykiater ). Kommunen kan efter lov om aktiv socialpolitik § 82 yde hjælp til udgifter til behandling m.m. ( feks. psykolog ) der ikke kan dækkes af anden lovgivning hvis ansøger ikke har økonomisk mulighed for at betale. Der kan ydes hjælp hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.

Det er kommunen som ud fra en helhedsvurdering af din situation vurdere om der kan ydes hjælp efter ovennævnte § 82. Jeg håber at oven stående kan give dig et klarere overblik over dine muligheder for at søge om hjælp. Held og lykke.

Med venlig hilsen.
Lena Berg Socialrådgiver

Sidst opdateret:: 14. juni 2011