Træthed
Spørgsmål: Bedøvende medicinvirkning
Jeg har lidt af dep. i 8 år, og jeg er nu ramt af den 8. af slagsen. Jeg er tidligere behandlet med Fontex 20-40 mg, Seroxat 20-60 mg og Edronax2-4 mg. Startede Fontex 20 mg igen den 05.03.04, og overgik til Zoloft 50 mg den 27.03.04 på grund af manglende virkning. Overgik den 19.04.04 til Remeron 30 mg, idet min læge er bekymret for min overspisning og totale mangel på sexlyst.
Remeron virker bedøvende på mig. Jeg sover meget, og jeg kun været oven senge i 9 timer. Og jeg er så træt at jeg ikke kan foretage mig noget som helst andet end at hige efter sengen igen. Jeg talte med min læge i går eftermiddags og blev enig med hende om at give Remeron en chance i et par dage endnu; Men jeg er meget bekymret, for jeg har det præcis som om jeg netop er vågnet op af en narkose. Har I erfaring med netop disse bivirkninger, og i givet fald, vil det unaturlige søvnbehov forsvinde?
Mormor
Svar: Kære mormor
Af datoerne kan jeg se, at du kun har været i behandling med Remeron i nogle få dage, og det er netop karakteristisk for Remeron, at det kan fremkalde døsighed især i starten af en behandling. Så det er rimeligt at fortsætte et stykke tid for at se, om døsigheden forsvinder. Hvis dette ikke sker, skal du måske ikke fortsætte med Remeron. I forbindelse med din overspisning, som jeg forstår var der, før du startede på Remeron, må det også nævnes, at Remeron kan medføre vægtøgning som bivirkning.
Hvis de seksuelle bivirkninger, herunder mangel på lyst, er et problem, er Remeron et rigtigt valg, da det er et af de få antidepressive lægemidler, der har få eller ingen seksuelle bivirkninger. Hvis du på grund af søvn- og spiseproblemer ikke bliver tilfreds med Remeron, og du har prøvet fire andre antidepressive lægemidler, som ikke virkede, synes jeg, du skulle tale med din læge om eventuelt at prøve kombinationsbehandling. F.eks. med Remeron om aftenen og så om morgenen et af de lægemidler, du allerede har prøvet.
Med venlig hilsen
Erling Mellerup Farmakolog
Spørgsmål: Træthed
Min Psykiater siger at kronisk træthed kan være eftervirkningen af en depression. Er det er eftervirkning af depressionen eller en efter virkning af medicinen?
Svar: Kære spørger
Træthed kan jo være et af symptomerne ved en depression, og når en depression letter, er det ikke alle symptomer, der forsvinder på en gang. Så din træthed er måske tegn på, at du ikke er 100% ude af din depression endnu. Mange antidepressive lægemidler kan fremkalde døsighed og lettere træthed, men omvendt kan de også bruges til at behandle den tilstand, der hedder kronisk træthedssyndrom.
Nu spørger du specifikt, om kronisk træthed kan være en eftervirkning af medicinen, og det har jeg ikke kunnet finde oplysninger om skulle være tilfældet. Ved ophørssymptomer kan der forekomme søvnforstyrrelser, der resulterer i mindre søvn. Og i øvrigt vil alle ophørssymptomer være forsvundet i løbet af nogle uger. Så hvis din træthed fortsætter, har det ikke noget med medicinen at gøre.
Med venlig hilsen
Erling Mellerup Farmakolog
Spørgsmål: Lykkepiller og træthed
Hejsa! Jeg er på lykkepiller (Seroxat 20 mg), som jeg har fået det bedre af, da jeg led af angst og depression. Men jeg har et problem. Jeg bliver meget træt i løbet af dagen. Pillerne tager jeg om morgenen, og omkring middag bliver jeg som regel meget søvnig. Det hjælper, hvis jeg sover et par timer, men det generer mig på arbejdet og i dagligdagen. Og hvis jeg sover et par timer om dagen, så har jeg svært ved at sove om natten. Har I nogle gode råd til mig, så at trætheden om dagen forsvinder? Er der noget jeg kan tage, en slags opkvikker? Hvad synes I? På forhånd tak.
Svar: Kære spørger
Træthed er ofte et af symptomerne ved en depression, og når depressionen behandles, vil man også se, at trætheden forsvinder eller mindskes. Hvis en bivirkning ved den antidepressive behandling er træthed, vil man måske ikke tænke over dette, men blot tro, at det er den samme træthed, man havde under depressionen, som fortsætter. Hvis man derimod ikke har lidt af træthed, men kommer til det, når man tager antidepressiv medicin, er man naturligvis mere opmærksom på, om det er en bivirkning.
I databaserne kan man således finde informationer, der både viser, at antidepressiva i visse tilfælde hjælper på træthed, og i andre tilfælde medfører træthed. Imidlertid ser det ud til, at de forskellige former for antidepressive lægemidler ikke i samme grad fremkalder træthed. Mit råd til dig vil derfor være, at du taler med din læge om eventuelt at skifte til et andet antidepressivt lægemiddel.
Med venlig hilsen
Erling Mellerup farmakolog