Angst og angstsygdomme

Psykiater Morten Birket-Smith

Angst er en naturlig følelse, som alle har oplevet på et tidspunkt i deres liv. Forskellige situationer i hjemmet, i fritiden og på arbejdet kan udløse følelsen af nervøsitet og ængstelse, men følelsen plejer hurtigt at gå over.

For nogle mennesker er angsten så intens og vedvarende, at den påvirker deres dagligdag, hindrer dem i at gøre de ting, de plejede at gøre uden bekymring eller tøven, og forhindrer dem desuden i at fungere effektivt på arbejdet.

Det er vigtigt at skelne mellem normale følelser af nervøsitet - om fx en jobsamtale eller at skulle møde sin fremtidige svigermor - og så angst, der forhindrer én i at føre et normalt liv.  Når man er 'naturligt' nervøs, er livet ikke påvirket på en dårlig måde. Mange har oplevet, at adrenalin kan have en positiv effekt.

Fordi angstsygdomme er så almindelige, kender alle mennesker nogen i deres familie, på deres arbejde eller i deres vennekreds, der har eller vil udvikle en angstsygdom. Det er derfor noget, der berører eller rammer os alle.

Sidst opdateret:: 19. november 2009