Venner

Psykiater Shashi Kant Jha

Venner spiller en central og afgørende rolle i de flestes liv. De fleste har en vennekreds, som de mødes med jævnligt. Gruppen af venner giver os en fornemmelse af følelsesmæssig støtte og stabilitet. Det betyder noget for vores selvværd, at vi hører til en gruppe.

Det kan være, at en af dine venner har forsøgt at gøre dig opmærksom på, at han eller hun har det psykisk dårligt. Hvis det er første gang din ven rammes af en depression, vil han eller hun selv være i tvivl om, hvad der er galt.

De indledende symptomer på en depression kan nemt forveksles med andre og mindre problemer. Men depression er en alvorlig psykisk sygdom. Hvis en af dine venner har en depression, kan du også selv blive påvirket af din nære vens psykiske lidelse.

Hårdt for menneskelige relationer

Depression sætter menneskelige relationer på en særdeles hård prøve. Blandt de mange symptomer på en depression er social tilbagetrækning. Det er næsten en naturlig følge af depression, at den deprimerede ikke bruger sit netværk. Men disse symptomer kan let blive misforstået.

Hvis din ven begynder at sige nej til at være sammen med dig, tænker du måske, at han eller hun er sur på dig. Og hvis din ven siger nej mange gange, er det naturligt, at du tager det personligt. Måske bliver du irriteret. Men måske skulle du prøve at ringe til en fælles ven, før du bliver alt for irriteret. Det kan være, at din ven har droppet alle sine venner og isoleret sig, og at det ikke kun er dig, han eller hun afviser.

Afhængighed

Du kan dog også opleve det modsatte: Nemlig, at den deprimerede udviser afhængighed af dig og ringer i tide og utide og fortæller, hvor mørk tilværelsen ser ud.

Når din ven er præget af træthed, øget irritabilitet og manglende interesse for omverdenen, er det ikke mærkeligt, hvis du oplever, at jeres venskab kommer på en hård prøve.

Hvis du ikke ved, at depression er årsagen til, at din ven har ændret sin adfærd, er det nærliggende at overveje at droppe vennen. Men det er jo urimeligt at ødelægge et venskab, fordi den ene part er syg.

Sidst opdateret:: 23. november 2009