Læs dagbog

Hej igen Depression

En side i dagbogen "For gammel til psykoterapi"
Skrevet af RW 5. januar 2021 11:40

Dagbog 04-01-2021 (i går)

I dag har jeg været til min udredende samtale ved distriktspsykiatrien for første gang efter, at jeg atter er ramt af en depression.
Det var en meget venlig psykolog, der hed Sarah. Jeg fik fortalt, at jeg formentlig kun skulle snakke med hende den ene gang, da hendes opgave var at tage det vi talte om op til et møde med overlæger, som så skal vurdere, hvad der evt. skal ske.
Jeg synes det var en god og meget grundig samtale på 1,5 time som kom igennem alt. Hun mente bestemt, at der var depressive symptomer og at jeg derfor var i målgruppen for at modtage behandling.
Til sidst spørger hun mig, om jeg har en idé om hvad jeg kunne tænke mig af hjælp fra psykiatrien. Jeg svarer hende, at hvis jeg selv skulle vælge, så skulle det være samtaler med en psykiater eller en psykolog. Jeg vidste dog godt, at psykologer og psykoterapi er tæt på, at være et fremmedord i distriktspsykiatrien. Sarah fortalte mig så, at de heller ikke længere havde psykiatere tilknyttet. Det som de kunne tilbyde var samtaler med en social og sundhedsassistent eller en sygeplejerske ligesom da jeg sidst var ramt af en depression for 3 år siden – hvor jeg gik til en ugentlig eller hver anden uges samtale med en flink sygeplejerske.
Måske er det bare mig. Men jeg har været tilknyttet psykiatrien ON/OFF nu siden 2010. Jeg har fået tilbudt gruppeterapi for min personlighedsforstyrrelse, hvor jeg blev sat i en gruppe med primært Bordelinere, som jeg ikke lider af. Det meste af det var spild af tid og ikke noget jeg fik det store udbytte af desværre.
For mine depressioner har jeg fået tilbudt samtaler med sygeplejersker/ social og sundhedsplejerske udover min Venlafaxin, som jeg nu har taget siden sommeren 2017 og som der egentlig aldrig rigtig er fuldt op på – ej heller ved lægen. Det har bestemt været nogle søde sundheds/sygeplejerske men de har også deres begrænsninger. Jeg har en livstruende sygdom og enormt invaliderende psykisk lidelse (depressionen) som har det med ikke at slippe taget helt i mig. Jeg har givet udtryk for, at jeg har selvmordstanker, men ikke at jeg er på vej til at gå ud, at gøre noget ved det da jeg har en datter, der er afhængig af sin mor. Alligevel er det eneste jeg kan tilbydes, et par samtaler eller lidt flere med en sygeplejerske. Er der noget at sige til, at det håb, man kunne ønske sig, er meget svært at finde?

Kommentarer fra andre brugere

Min erfaring er også at psykiatrien generelt er meget mangelfuld.
Det lyder så flot og der er grupper for dét og dét, men i praksis er det meste af det meget meget overfladisk og det kan være meget begrænset hvad man får ud af det.
Man vil jo gerne hjælpes til at få det bedre, det er som om de tror at 90% af behandlingen er at man "skal møde op til et eller andet" og ikke så meget hvilket indhold det så har.

Derudover er det også min erfaring, at netop kontaktpersoner/sygeplejersker/og hvad de ellers har af uddannelse, har fået besked på at de ikke må lave dybe samtaler, det virker som om alt dybt bliver filtreret fra, og det er da ok at sniksnakke lidt om dagen og dagen i går, men det er ikke noget man kan bruge til generelt at få det bedre når man har det dårligt.
Jeg har også hørt at psykologerne er blevet sparet væk, men at de ikke har en psykiater lyder mærkeligt, dog er min erfaring med dem, at de mest tænker i medicin og ikke ret meget andet.

Jeg håber du finder hjælpen, selvom den kan være svær at finde, måske hvis du bliver ved at spørge og insisterer, kan det være der alligevel er mulighed for individuel terapi på en eller anden måde, nogen gange kan det betale sig at blive ved at fremsige sine ønsker, også selvom man ikke ønsker at være "til besvær", men der kan godt være flere muligheder end dem de disker op med lige i første omgang.

Skrevet af Skovtrolden, 5. januar 2021 14:24

Hej RW

Det lyder da mærkeligt, at der ikke længere er en psykiater tilknyttet. Hvorfor mon? Økonomi måske? Det er da frustrerende for dig og sikkert også for andre.

Jeg havde selv en rigtig dygtig psykiater, da jeg gik i distriktspsykiatrien, men så hende bare for sjældent. Til gengæld er de bedste samtaler, jeg har haft med en sosu assistent og min tidligere læge. Det er dem, der har hjulpet mig bedst videre. Så det kan godt lade sig gøre at få hjælp den vej igennem også.

Som SKovtrolden siger, så bliv måske ved med at insistere på, at du vil have ordentlig hjælp. Tag evt en bisidder med, næste gang du skal derhen, som kan hjælpe?

Det er forfærdeligt at lide af depression, så selvfølgelig skal du have ordentlig hjælp, det burde være en menneskeret. Håber det bedste for dig!

Kh jhn

Skrevet af JHN1, 5. januar 2021 18:20

https://www.facebook.com/501003223/videos/10157933077278224/

Skrevet af SimonSaiz2, 6. januar 2021 01:38

Hej RW

Bor du i udkantsdanmark, siden der ikke er tilknyttet en psykiater til distriktspsykiatrisk center. Jeg ved fx, at det var et problem for Nordjylland. Da jeg arbejdede i "systemet", var der ikke psykiatere i Nordjylland, så man specialuddannede psykologerne.

Speicallæger søger typisk derhen hvor pengene er.

Skrevet af Åsa, 6. januar 2021 11:29

Åsa - ja, jeg bor helt nede i Sønderborg :)

Skrevet af RW, 6. januar 2021 23:45