Hvad er panikangst?

Revideret af Psykiater Morten Birket-Smith

Der er tre elementere nøgleaspekter af panikangst. Disse involverer:

  • Spontane panikanfald
  • Forventningsangst
  • Agorafobisk unddragelse af samvær.

Panikangst begynder sædvanligvis med et spontant panikanfald. Anfaldene kommer pludseligt og varer nogle minutter. Et panikanfald er et hastigt stigende crescendo af intens angst eller frygt, der udvikler sig pludseligt og kulminerer indenfor 2-20 minutter, hvorefter angsten aftager. Anfaldet har en række kognitive og fysiske symptomer.

Hvis anfaldene kommer igen og bliver hyppigere, kan man udvikle intense bekymringer om, hvornår det næste anfald eventuelt finder sted, og hvad konsekvenserne af det vil være.  Denne frygt er kendt som forventningsangst. 

En sådan påtrængende bekymring kan få personen til at undgå situationer, hvor der er sket et panikanfald før i tiden, eller hvor det kan finde sted i fremtiden. Man kan føle, at det kan være svært eller pinligt at slippe væk fra disse situationer, så man helst helt undgår dem.

Adfærd, hvor man unddrager sig samvær, kan være forbundet med adskillige situationer, så man ender med at blive hjemme og undgå at forlade hjemmet, medmindre man er sammen med én, man er tryg ved. Denne svære form for unddragelsesadfærd kaldes agorafobi. 
Man kan f.eks. prøve at undgå trængsel med mange mennesker (især i supermarkeder), at være uden for sit hjem eller at bruge offentlige transportmidler. Hvis man ikke undgår de situationer, man er bange for, kan man måske ende med at klare dem med betydelig personlig lidelse og angst.

Sidst opdateret:: 19. november 2009