Smerter

Psykiater Morten Birket-Smith

Smerter og træthed er de hyppigste symptomer, der findes. Hvis vi spørger alle voksne i befolkningen, vil 1/3 klage over smerter, mens omkring 4% vil fortælle, at de har alvorlige smerter, der har varet i mere end en uge.

Hvis du lider af depression, har du ofte smerter. Ind i mellem kan dine smerter være det mest fremtrædende symptom på depressionen.

Patienter med kroniske smerter har desværre, uanset smerternes årsag, øget risiko for at lide af depression. Omkring halvdelen af alle smertepatienter har depressive symptomer, og omkring 1/3 har depressioner, som de bør behandles for.

Kroniske smerter giver stor risiko for depression. Men undersøgelser viser også, at hvis du har haft en depression, så har du øget risiko for at få kroniske smertetilstande senere i livet. Det er sørgeligt, men du kan heldigvis selv gøre noget.

Der er en række fællestræk ved depression og kroniske smertetilstande. Antidepressiv medicin, som har en god virkning på depression hos kroniske smertepatienter, virker også på visse former for smerter – selv om du ikke er deprimeret.

Sidst opdateret:: 18. august 2004