Netværkets betydning

Klinisk psykolog, ph.d. Karin Førslev

Noget af det allervigtigste, de professionelle og pårørende kan gøre i forhold til den nybagte mor, er at tage det, som hun fortæller, alvorligt. Det er altid en dårlig idé eksempelvis at sige: "Det skal du ikke tænke på, det vil jeg ikke høre om" osv. Når moren fortæller noget, er det, fordi det er noget, hun spekulerer på eller grubler over. Lyt til det, tal om det, undersøg det nærmere, eventuelt hos sygeplejersken, jordemoderen, fødselslægen, sundhedsplejersken, den praktiserende læge eller andre med forstand på graviditet, fødsel og efterfødselsforløb.

Det er i den forbindelse vigtigt at fremhæve, at professionelle altid har tavsheds­pligt. Man kan trygt betro sig til dem, og deres hensigt er altid at hjælpe på bedst mulig måde. De kan være behjælpelige med fx støtteforanstaltninger, som kan søges via den nybagte mors sagsbehandler.

Det er altid en god idé at tage imod muligheden for at indgå i en mødregruppe. For nogle nybagte mødre er omvæltningen meget stor. Det er ikke sjældent at høre, at de føler sig overladt til sig selv med det store ansvar, de oplever ved at være blevet mor. Det er vigtigt dagligt at have kontakt med andre voksne, gerne i samme situation.

Det er vigtigt aldrig at forsøge at løse problemerne ved at anvende alkohol, stoffer eller beroligende medicin. Det giver blot yderligere vanskeligheder og løser på ingen måde det, der måtte være et problem, eller det, som den unge mor tror, er et problem.

 

Sidst opdateret:: 19. november 2009