Læs dagbog

Når man er 2 til at danse depresionens dans

En side i dagbogen "Mine tusinde tåre"
Skrevet af Euphoria 4. november 2016 15:52

Ja, som overskriften lyder, så er jeg i et par-forhold, hvor min bedre halvdel igen kæmper med depressive tanker.
Jeg forstår ham godt. Livet er sgu hårdt at leve i og det bliver ikke mindre hårdere med tiden.
Jeg burde sidde og skrive på min novelle, men her sidder jeg, ved computeren mens min bedre/dårligere halvdel sidder ikke så langt fra mig og har nærmest besluttet sig for, at nu vil han være depressiv og ikke ringe til arbejdet og melde sig rask. Jeg forstår ham godt, men han forstår ikke at jeg forstår ham.
Det er frustrationen lige nu eller rettere, de mange frustrationer lige nu. Jeg er fyldt op af det hele og magter faktisk ikke at kæmpe/hjælpe ham mere. Jeg er nærmest gået hen og blevet en slags "mor" for ham end en kæreste og det gør så sindsygt ondt i hele kroppen og i hele min sjæl.
Det er disse dage, hvor jeg aller mest har lyst til at råbe af ham, at han skal tage sig sammen og være glad for at han har et arbejde.
At han skal være glad for at han kan bruges af andre og andre gerne vil gøre nytte af ham.
Jeg ved godt, at det er jalousi'en, der snakker lige nu, fordi jeg for næsten 2 år siden blev akut syg og nu sidder med en mave, der er fyldt med ar jeg ikke engang længere gider at tælle. Jeg kan ikke arbejde, men vil fandme gernr. Jeg kan fandme knapt nok begive mig afsted til svømmehallen uden at ligge med migræne-anfald dagen efter, hvor længelsen efter morfin er på det højeste.
Jeg fik i søndags det råd, at jeg skulle tilgive min krop for det den har udsat mig for. At jeg skulle give kærlighed til mig selv og jeg skulle give mig selv ro. 3 virkelige ekstreme høje krav, som har gjort mig enormt stresset og enormt presset, fordi det hele i øjeblikket bare køre af lort til.
Jeg befinder mig i et tomrum af alene-hed, der for hver eneste dag vokser og vokser. Ja, jeg har en kæreste. Ja, vi er forlovet...men for en i helvede, hvor er det bare hårdt at skulle danse depressionens-dans sammen med en anden. For at være ærlig, har jeg mest af alt lyst til at skride. Flytte væk, men jeg elsker jo manden og jeg ved, at han elsker mig. Det er derfor, at hele situationen gør så forbandet ondt. Vi hiver hinaden ned i helvede, hvor der ingen bund er.
Vi er meget tæt på at blive hinandens værste fjender og jeg magter simpelthen ikke at han ryger ned i endnu en depression. Når jeg forsøger, at hjælpe ham, så afviser han mig. Alt hvad jeg gør nytter ikke.
Vi er muligvis fortabte for hinanden og det er det, som gør aller mest ondt. Det river mig itu og driver mig til vanvid.

En person sagde til mig i søndags. "Depression er bare den yderste form for selvmidlidenhed."
Det var godt nok en hård udtalelse og jeg har ikke anet, hvad jeg skulle stille op med den. Den gjorde mig på sin vis enormt vred, men samtidig er det jo rigtigt. Man går og synes, at det er så synd for en selv i en sådan grad at det bliver en vane-sag. En vane, hvor man efter tilpas mange gange efter at have gået og slået sig selv med en muggert, faktisk begynder at tro at man har fortjent det.
Det er en åndsvag tankegang og jeg ved, at mange bliver stødt over den ligesom jeg blev det.
Men jeg kan også godt se det fornuftige i hele tankegangen. Vi er vores egne værste fjender. Vi går og tror, at alle andre er det, når det i virkeligheden er os selv.
Vi har enormt meget selvmilidenhed fordi vi vælger offer-rollen. Vi vælger/ryger ind i de roller, som der fra barndommens ben blev grundlagt for os. Fik barnet i os at vide, at vi var dumme, vokser vi naturligvis op med det fordi, der er ingen andre til at modsige det og hvis de gør, jamen - så har vi allerede mistet troen på, at det, de siger muligvis kunne være sandt.
Hvorfor er mennesket så destruktive i deres natur?
Hvorfor skal andre ødelægge det for os?
Hvorfor skal en enkelt person, præge hele vores voksenliv, fordi vedkommende havde lyst til at hæve sig over en og derved føle sig titusinde gange mere værd?
Nogle siger, du er hvad du spiser.
Der er ingen der siger, du er hvad du har lært af dine omgivelse.
Hvis dine omgivelse, heraf dine forældre, bedsteforældre, skolekammerater, lærere osv. har lært dig at du er absolut ingenting, så ER DU ABSOLUT INGENTING!
Det er en modbydelig tendens, som konstant bliver videregivet generation efter generation og det er absolut ikke iorden!
Og hvis det ikke er iorden, hvordan fanden kan man så tilgive uden at mærke vreden? Tilgivelse er jo ligemed at acceptere tilstanden. At sige, "Jamen, sådan er det jo." Jeg fik at vide, at vrede er altødelæggende, men kan man mon tro at der i dette univers findes den "positive vrede" kontra den "negative vrede". Og hvorfor må "positiv vrede" ikke eksistere? Hvorfor skal man tilgive og acceptere? Er det ikke det samme som at opgive kampen? Er det ikke det samme som at sige, at det aldrig har fundet sted?
Hvorfor gå ind og benægte noget, der har formet og gjort en til den man er?
Hvorfor skal jeg benægte, at jeg eksistere?
Tilgivelse, skulle være sådan et positivt ladet ord, men hvorfor i hele hulen gør det så, så ondt?
Og hvad opnår jeg egenligt ved at tilgive? Tingene forsvinder jo ikke. De bliver jo ikke visket væk og de forsvinder jo ikke som dug for solen.
Ja, jeg undres bare.

Kommentarer fra andre brugere

Du stiller mange spørgsmål, og bruger mange "citater"...

En del af det lyder som lommefilosofi for mig.
Dermed ikke sagt at det er sådan.

Nogle gange stiller vi (jeg) spørgsmål som der ikke findes svar på, i hvert fald ikke endegyldige svar.

Det fører så i sidste ende til en sammenflikket fortælling om hvorfor noget fungerer, eller ikke fungerer.


Jeg tror derfor at den eneste vej hvis vi har et problem, er at bruge folk som er kompetente (uddannede) til at behandle den slags.
Det kan være en psykolog, eller en terapeut af en slags.

Og når terapien så kører rigtigt så bliver det hårdt at skulle igennem.
Men målet er så også defineret på kompetent vis.


Det er aldrig lykkedes mig at tænke mig selv, uden kvalificeret hjælp, igennem de rigtig svære ting i livet.
Derimod har psykologer ofte været mig til stor gavn netop med at finde "løsningerne"...

Jeg kunne godt unde dig en kompetent psykolog..
I ville sikkert kunne rydde meget op i alle de tanker du gør dig, og sikkert finde "løsninger" også.

Som det er nu, er det svært at se hvor det begynder og slutter..
For mange spørgsmål og for få svar..
Den slags plejer at være med til at tvinge mig i knæ.
Jeg håber at du er stærkere end jeg er.

Men terapi, det rykker altså.

Skrevet af Bipolarix, 4. november 2016 17:00

Jeg synes det er virkelig godt det du rammer mht. hvad man har mødt og været igennem i sit liv og hvad det gør ved ens syn på sig selv og den verden man lever i.
Jeg genkender personligt disse ting meget præcist:

”Fik barnet i os at vide, at vi var dumme, vokser vi naturligvis op med det fordi, der er ingen andre til at modsige det og hvis de gør, jamen - så har vi allerede mistet troen på, at det, de siger muligvis kunne være sandt.”

”Hvorfor skal en enkelt person, præge hele vores voksenliv, fordi vedkommende havde lyst til at hæve sig over en og derved føle sig titusinde gange mere værd?”

”Nogle siger, du er hvad du spiser.
Der er ingen der siger, du er hvad du har lært af dine omgivelse.
Hvis dine omgivelse, heraf dine forældre, bedsteforældre, skolekammerater, lærere osv. har lært dig at du er absolut ingenting, så ER DU ABSOLUT INGENTING!”
...

Men det er ikke moderne at ”hænge fast i fortiden”, nej man skal komme videre, fx starte med at ”tilgive”.
At tilgive er moderne set noget man skal være i stand til at gøre ved tankens kraft, altså lidt som at rydde op i en bunke papirer og smide dét ud man ikke kan bruge.
Hvordan man får følelserne til at følge tilsvarende med mangler jeg stadig opskriften på.

Jeg mener ikke man nødvendigvis skal tilgive, jeg har gået i professionel behandling og vedkommende gav mig ret, man skal ikke nødvendigvis tilgive.

Jeg har oplevet ved nogle ting, at tilgivelse kan være noget der dukker op når man er kommet videre og ikke længere er tynget, her kan man tilgive – for der er ikke længere energi bundet i det, så tilgivelsen kommer nærmest af sig selv.

Men at gøre det den anden vej rundt, starte med at tilgive og så forvente at freden følger efter, - ja det er i hvert fald ikke noget jeg selv har kunnet.

Det giver ikke rigtig mening at tilgive noget der stadig gør én utrolig frustreret og komplicerer tilværelsen urimeligt meget.
I så fald vil man jo bare stå tilbage med endnu et tab, tabet af vreden, den begrundede og berettigede vrede som – ifølge min overbevisning – kan være meget vigtig ikke at gemme væk sålænge den stadig har grund til at være der.

Jeg har netop læst en artikkel om den sunde vrede, jeg synes den rammer godt.
Vrede er ikke kun destruktiv, den kan være destruktiv og vi kan fx vende den imod omverdenen og skubbe den fra os, eller vi kan vende den imod os selv og nedbryde os indefra, - men det er i mine øjne i begge tilfælde vrede ude af kurs, måske fordi vi lærte eller oplevede at den ikke måtte være der i dens rene naturlige umiddelbare form.
Den naturlige vrede er vores drivkraft, vores forsvar af egne grænser, vores personlige ild.

http://www.kristinegraugaard.dk/blog/indlaeg/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=6&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=ed06b70d04e1a1e7cfdad0f1aafc6869
.

Hvordan man så kommer videre incl. sin vrede og alle sine følelser, og incl. omverdenens uforståenhed og uvilje til at respektere at nogle ting i mennesker bunder dybere end hvad moderne selvhjælpspsykologi kan nå, ja det kræver styrke, at stå imod, og holde fast i at ens følelser har lov at være som de er, også selvom de fleste ”normale velfungerende” ikke slås med sådanne ting.

Jeg synes jo umiddelbart at det bedste må være at bruge sit netværk – at få hjælp og forståelse af folk der gør det af interesse og ikke pga. det er deres arbejde, men jeg må omvendt også erkende at det eneste sted jeg har mødt forståelse for disse ting, uden at blive modsagt og dikteret hvad jeg skal og bør føle/tænke/gøre i stedet for det jeg gør, - det er indenfor det professionelle.
Så ja det er da lidt svært, at de eneste der kan rumme det man føler, er dem der er uddannet i det.

Men at få ”mental bank” af omverdenen for sådan som man oplever den, det vil jeg af erfaring anbefale at man forsøger at undgå, at man – moderne sagt – vælger sine kampe med omhu.

Skrevet af Skovtrolden, 4. november 2016 18:20