Job

Psykolog, ph.d., adj. professor Irene Oestrich

Hvis du lider af depression, risikerer du, at forholdet til dine kolleger bliver ødelagt. Det er ikke din skyld. Du kan jo ikke gøre for, at du lider af depression. Desværre påvirker depressionen også dit arbejde. Den kan ødelægge grundlaget for, at du kan udføre dit arbejde.

Depressionen påvirker forholdet til dine kolleger og din arbejdsevne. Der er tendens til at sygemelde mennesker med depression igennem længere tid, men der er mange, der har det bedst ved at blive ved med at arbejde men eventuelt på nedsat tid. Så er det heller ikke så svært at komme op i tid igen, når du er blevet helt rask.

Depression kan skade eller ødelægge personlige relationer. Du tror måske, at den kun påvirker dine nærmeste, men det er ikke rigtigt. Dine kolleger kan reagere meget stærkt på dine symptomer, og de kan påvirke dig i negativ retning, hvis de ikke er i stand til at forstå og acceptere, mens det står på.

De fleste arbejdspladser tager heldigvis hensyn til sygdom. Det er tilladt, at du har sygedage. Ved langvarig sygdom er der ofte en klar procedure - også når det gælder psykiske sygdomme. Desværre stemmer praksis ofte ikke med denne procedure, og det er bedst, hvis du kan kommunikere med din overordnede om problemerne. Du har ikke pligt til at oplyse om din depression og behandling, men for mange er det den bedste løsning.

Hvis du er heldig, oplever du en god forståelse for din sygdom. Du møder tålmodighed og forståelse blandt dem, der er afhængige af din arbejdsindsats. Når du taler om depressionen eller behandlingen, kan du desværre også risikere, at folk trækker sig væk fra dig eller ikke forstår det rigtigt.

Sidst opdateret:: 30. august 2010