Selvmord

Praktiserende læge Ole Tang

Symptomerne på depression kan være forskellige fra person til person, og de kan afhænge af personens alder, køn og normale personlighed. Kvinder har ofte lettere til tårer end mænd, ligesom kvinder oftere taler om deres følelser end mænd. Modsat går mænd ofte med tingene indeni og kan få pludselige udbrud af irritabilitet eller aggressivitet.

En person med depression vil ofte prøve at skjule sin nedtrykte tilstand for familie og venner for ikke at være til besvær. Personen kan også skjule sin tilstand på grund af uvilje mod at erkende depressionen.

Selvom personen måske vil forsøge at narre omgivelserne til at tro, at alt er ved det gamle, skal du være opmærksom på disse ændringer, som kan tyde på depression:

  • Mindre livlighed
  • Øget eftertænksomhed
  • Indadvendthed
  • Pludselig mangel på initiativ
  • Klager over søvnproblemer
  • Mere eller mindre udtalte tegn på manglende glæde ved de daglige gøremål
  • Øget træthed og manglende energi
  • Tendens til hele tiden at tænke, "Hvad kan det nytte alt sammen"
  • Angst (den hyppigste årsag til angst er depression)
  • Forringet selvværd og selvtillid.

Det bør altså give mistanke om depression, hvis en person gradvist trækker sig tilbage fra sine sædvanlige sociale aktiviteter og fritidsaktiviteter. Eller hvis han eller hun mister interessen for noget, han/hun har været glad for i årevis, eller begynder at blive ligeglad med venner eller familien.

Spørg forsigtigt

Hvis du har på fornemmelsen, at personen kan have en depression, kan du fx forsigtigt spørge; "Føler du dig deprimeret?", eller "Har du negative tanker?" Ofte får du et ærligt svar. På den måde har du sporet samtalen ind på depression. Derefter kan du nænsomt debattere og kommentere sygdommen.

Personen har sikkert ikke energi og overskud til selv at bringe disse emner på banen. Hvis du "hjælper personen i gang", kan I forhåbentlig erkende dybden af depressionen og behovet for at få sat en behandling i gang.

Skyld og skam

Skyldfølelse og skam er depressionens søster. Derfor har en deprimeret person ofte tilbøjelighed til at vende alt mod sig selv. Skyldfølelse er et fremtrædende symptom ved depression.

Han eller hun vender og drejer alt for at finde beviser på sin på egen uformåenhed, egoisme og mangel på kærlighed til sine nærmeste. Tit suger personen alt trist i familien og vennekredsen til sig og tager egen og andres elendighed til sig. Derefter anser personen sig selv som årsagen til elendigheden.

Skyldfølelsen er ofte drivkraften i de tanker, der kan føre mod selvmordsforsøg.

Sidst opdateret:: 28. juni 2011