Smerte uden årsag

Inge, 65 år

Jeg hedder Inge. Jeg er 65 år, og jeg bor alene. Desværre døde min mand for 10 år siden. Jeg vil gerne fortælle om, hvordan smerter i højre side af mit ansigt viste sig at være en depression. Jeg synes, det er vigtigt, at du er opmærksom på, at fysiske smerter kan hænge sammen med din psykiske tilstand. Da jeg fik medicin for min depression, lettede smerterne i mit ansigt.

Smerte uden årsag

Jeg har igennem lang tid været plaget af smerter i højre side af mit ansigt. Smerterne generede mig meget. Derfor tog jeg først til tandlægen, for at få forklaringen på min smerte. Tandlægen kunne ikke hjælpe mig, ej heller speciallæger kunne finde årsagen. Til sidst blev jeg så bange for min smerte, som ingen professionelle kunne finde en årsag til. Kunne det være kræft?

Det er trættende at have smerter. Jeg fandt aldrig rigtig ro. Jeg var træt hele tiden, og jeg vågnede mange gange om natten pga. smerter.

Jeg begynde med tiden at blive meget trist. Sådan dybt og grundlæggende "ked af det". Jeg kunne ikke mere deltage i mine sædvanlige teaterture. Jeg havde ikke engang overskud til at have gæster.

Skyldfølelser

Jeg gik efterhånden aldrig ud. Jeg fik aldrig besøg. Måske var det begyndelsen til alle de bebrejdelser, jeg udsatte mig selv for. Jeg begyndte at bebrejde mig selv ting, jeg havde gjort ved mine børn for lang tid siden. Ikke alvorlige ting, kan jeg se nu. Men bebrejdelserne gav mig skyldfølelse i forhold til mine børn, svigerbørn og børnebørn. Jeg var jo fx en dårlig bedstemor. Jeg kunne ikke tage mig af nogen.

Hvorfor leve? Jeg tog ikke initiativ til noget som helst. Jeg meldte afbud, hvis jeg blev inviteret. Jeg var så fyldt med smerter og tristhed, at jeg intet kunne. Jeg var lammet. Jeg begyndte selvfølgelig at tænke, at der ikke var nogen grund til at leve. Men jeg nåede ikke så langt, at jeg tænkte på selvmord. I stedet tænkte jeg tit: "Det kunne være rart, hvis jeg ikke vågnede i morgen".

Behandlingen

Smerterne i min højre side af ansigtet gjorde, at jeg gennem årene havde besøgt lægen.

Efter mange samtaler med ham, fik han overbevist mig. Jeg skulle begynde en behandling med medicin mod depression. Da jeg begyndte at tage medicinen, blev jeg ved med at have samtaler med min læge.

Der gik ca. en måned, før jeg begyndte at få det meget bedre. Det var en lettelse. Jeg blev nemlig udadvendt igen. Jeg fik desuden gjort situationen op med mine børn, så vores samvær ikke altid blev på deres præmisser. Jeg begyndte at få det meget bedre.

Nu er der gået et ½ år, siden jeg indså, at jeg havde en depression og begyndte en behandling. Desværre har jeg stadig smerter i højre ansigtshalvdel. Men i dag klarer jeg smerterne uden at bruge smertestillende medicin.

Smerter og psykisk tilstand

Min lidelse i højre del af ansigtet, har blandt andet lært mig, at min psykiske tilstand spiller en stor rolle for min smertetærskel. Det betyder, at når jeg er glad og tilfreds, så er smerterne svage og til at leve med. Men jeg er stadig i behandling for min depression. Det er nødvendigt for, at jeg kan holde smerterne i ansigtet på et udholdeligt niveau. Jeg håber, at andre, ved at læse min historie, forstår forbindelsen mellem krop og psyke.

Sidst opdateret:: 23. november 2009