Lægen

Praktiserende læge Ole Tang

Den praktiserende læge er første stop, hvis du har en mistanke om, at du har en depression. Lægen kan enten selv sætte en behandling i gang eller henvise videre til en praktiserende psykiater eller – i de sværeste tilfælde – sørge for indlæggelse på hospital.

Men vidste du, at ca. halvdelen af de mennesker med depression, som bør få behandling, aldrig kommer til læge? Og ud af dem, der kommer til lægen, har 25-30% tidligere haft depression. De går til lægen, fordi de erkender, at depressionen desværre trænger sig på igen.

Det er derfor alt for få af dem, der får en depression for første gang, der kommer til lægen. I den forbindelse skal du vide, at vi læger opfatter depression som en "rar" sygdom. Grunden er, at vi kan behandle den. 99% bliver raske, lystige og livsglade mennesker igen, fordi behandlingen virker.

Fysiske symptomer kan snyde

Desværre er det ikke alle de deprimerede, som kommer til læge, som får stillet diagnosen depression. Forskellige undersøgelser tyder på, at 10-20 % af de patienter, som kommer til lægen, får stillet fysiske diagnoser på fysiske sygdomme. Grunden er, at mange deprimerede beskriver fysiske symptomer, og disse symptomer kan medføre, at lægen ikke altid får stillet diagnosen depression.

De praktiserende læger er dog gennem efteruddannelse og kurser blevet bedre til at stille diagnosen depression. Det kan vi blandt andet se på mængden af den udskrevne antidepressive medicin, som er vokset.

Omvendt er der også fysiske lidelser, som kan give depressionsagtige symptomer som fx stofskiftesygdomme og lav blodprocent. Og et sådant tilfælde skal selvfølgelig ikke behandles med antidepressiv medicin.

90% behandles af lægen

Næsten alle depressive patienter starter deres behandling hos deres praktiserende læge. 90% af de patienter, som bliver behandlet for depression, bliver behandlet hos deres praktiserende læge. Praktiserende psykiatere og hospitalssektoren dækker de sidste 10%.

Mange af de patienter, som kommer til deres almene praktiserende læge, kommer ikke af deres egen fri vilje. Tit er de blevet opfordret til at gå til lægen af deres omgivelser (ægtefælle eller samlever, børn, venner, arbejdskammerater eller arbejdsgiver).

Få depressive har behov for hospitalsbehandling. De depressive, som bliver indlagt, har ofte risiko for at begå selvmord eller ikke erkendt den alvorlige sygdom, de lider af.

Sidst opdateret:: 23. november 2009